Build Blog – One year on

When we began the lengthy design and build process for our new London Central data centre, we decided to start a comprehensive build blog which would track the progress made each week, including photographs of the changes and a short write up of what’s been happening.

This ended in July 2015, shortly after we soft-opened the facility to existing clients. From a technical standpoint, the facility was indeed ‘finished’, however we still had plenty of additions to make with regards to customer amenities. We officially launched the new facility in February 2016, after completing another run of works inside the data centre.

We posted our first build blog update in November 2016, which documented the overhaul of our much-loved Build Room for data hall one. We’re now almost exactly a year on from our official launch event, and so thought it would be a good opportunity to provide an update post that documents all the changes we have made over the past 12-18 months.

This photographic tour of the facility shows all of the key spaces in their current configuration, bringing the build blog fully up to date with the facility as it stands today.

NOC

Our NOC screens command centre stage in our open plan office.

Workstations

All workstations in our office now have a triple-screen setup.

Office

Our open plan HQ office has become a real hive of activity over the past 12 months.

Meeting Room

Our much-lauded meeting room is a real favourite with site visitors.

Meeting Room

Two large conference screens sit at the head of our Vitra board table.

Reception

Our reception now sports a sleek desk with custom white logo.

Reception

We have a new tube status readout screen above the main entrance, for the convenience of visitors as they leave.

Reception

A look up at the soaring atrium in the main entrance.

Customer Lounge

Our new Customer Lounge is very much a space that will evolve over the coming months, but it is already a uniquely interesting space that our customers love to use.

Customer Lounge

Our new Customer Lounge is very much a space that will evolve over the coming months, but it is already a uniquely interesting space that our customers love to use.

Customer Lounge

Our new Customer Lounge is very much a space that will evolve over the coming months, but it is already a uniquely interesting space that our customers love to use.

Customer Kitchen

Our dedicated customer kitchen, while still a blank canvas awaiting further work, is rarely pictured.

Customer Kitchen

Our dedicated customer kitchen, while still a blank canvas awaiting further work, is rarely pictured.

Electrical Intake

Our electrical intake room has had colour coding for both A and B sides applied, with further colouring to come soon.

Electrical Intake

Our electrical intake room has had colour coding for both A and B sides applied, with further colouring to come soon.

Showers

Our shower facilities received a full make over shortly after opening.

Build Room

Build Room 1 received a full overhaul recently, much to the praise of its users.

Build Room

Build Room 1 received a full overhaul recently, much to the praise of its users.

Build Room

The two workstations in Build Room 1 are always ready for customer use.

Data Hall 1

A look down the length of Data Hall One as it stands today, an ever-evolving modular space.

Data Hall 1

A look down the length of Data Hall One as it stands today, an ever-evolving modular space.

Data Hall 1

An alternative view of Data Hall One, this time from Row B/C.

Data Hall 1

A look at the new optical distribution infrastructure recently upgraded in Data Hall One.

We have additional improvement works scheduled for 2017, including additional perimeter fencing with razor wire and a man trap, the deployment of additional rack and cooling capacity in data hall one, as well as improved on-site amenities for both customers and staff.

Leave a Reply